Saturday, July 10, 2010

Membuat Sarong Ketupat Nasi

Bukan semua orang boleh 'membikin' sarung ketupat nasi. Ketekunan dan kesabaran masa belajar menganyam sarong ketupat boleh dikatakan bertahap tinggi.. Tahap gaban gamaknya.

Dah dekat2 nk raya ni (Pose dak lagi), ada eloknya belajar buat sarong ketupat nasi. Untung boleh dimakan dengan rendang.. wahahaha..

Ada sekeping dua pic aku ambil di rumah mek aku.. Ni aku sendiri yg bikin sarong ketupat nasi.

Sediakan pucuk kelapa, sebaik baiknya berlainan warna. Satu pucuk yg warna putih (masih muda) dan satu lagi hijau (daun baru matang)

Proses menganyam

Siap menganyam, seterusnya proses 'menyusut', apa 'menyusut' dalam bahasa buku?
Menyusut = 'hide' in English
.

Proses terakhir iaitu mengemas kini. Kena buat betul2, sebab jika tidak begitu kemas (kekemasan penting), beras akan keluar atau sarong akan pecah.

SELESAI



Wassalam....

2 comments:

Salam,

Kepada penjenguk Blog, Jika ingin meninggalkan komen, sila letak nama pena atau nama singkatan. Tulis dengan bahasa yang baik dan mudah. Bahasa atau ayat kutuk-kutuk, provokasi, maki makian adalah dilarang..

Wassalam...